• Post author:
  • Post category:Blog
  • Reading time:8 mins read


O campanie de PR poate avea un impact de lungă durată asupra reputației mărcii dumneavoastra și asupra imaginii publice. Dar trebuie să fie bine planificată. O campanie de PR eficientă este mai mult decât un comunicat de presă pentru un produs nou sau o strângere de fonduri pentru a crește gradul de conștientizare a mărcii. Pentru a crea o campanie de PR eficientă, trebuie să faceți niște pași suplimentari mari. Dacă este realizată corect, campania dumneavoastră de PR poate atrage atenția presei naționale, poate crește drastic vânzările și poate crea o relație pozitivă între compania voastră și public pentru anii următori. Pentru a vă ajuta să atingeți aceste culmi cu următoarea voastră campanie de PR, am compilat zece sfaturi eficiente.

10 sfaturi pentru desfășurarea unei campanii de PR eficiente

Înainte de a lansa mesajul:

1. Stabiliți un obiectiv, limitările acestuia și metrica succesului.

Este important să începeți cu un obiectiv de ansamblu. Ce sperați să obțineți cu campania voastră? Doriți să ajungeți la un public nou? Doriți să sporiți vânzările unui produs? Vreți să construiți o relație pozitivă cu publicul? După ce ați ales un obiectiv de ansamblu, restrângeți-l în continuare. Pentru ce produs doriți în special să creșteți vânzările? Pentru ce vrei să fie cunoscut brandul vostru? Luați în considerare cât de mare este bugetul și dacă ar trebui să existe un termen limită.

Este esențial să-ți identifici publicul țintă!

2. Cunoaște-ți publicul!

Înainte de a putea alege modul în care doriți să transmiteți mesajul PR, trebuie să decideți cine doriți să îl primească. Faceți-vă timp pentru a stabili la ce persone doriți să ajungă campania. De exemplu, dacă vizați familiile, este posibil să doriți să creați o campanie care exprimă primul mesaj pentru familie. Sau care să demonstreze de ce mărcii îi pasă de modul în care produsul său îi afectează pe cei dragi.

3. Alegeți platforma potrivită!

După ce ați decis publicul țintă, veți dori să alegeți platforma preferată pentru transmiterea mesajului. De exemplu, publicul țintă preferă TV sau radio? Un comunicat de presă sau o conferință de presă? Aceste informații vă vor ajuta să creați strategii pentru orice altceva.

4. Găsiți-vă unghiul creativ!

Nimeni nu spune că nu puteți desfășura o campanie de succes pe știri mici, cum ar fi un premiu al companiei, dar povestea voastră trebuie să fie interesantă pentru public. Din fericire, fiecare poveste are un unghi creativ. Uită-te la asta din punctul de vedere al publicului. De ce ar trebui să le pese? Dacă afacerea voastră tocmai a câștigat premiul „Cel mai bun salon de înfrumusețare din tară ”, întrebați-vă de ce i-ar interesa pe clienții voștri acest premiu, implict această informație. Cârligul editorial potrivit este adesea ceea ce face ca cineva să dorească să învețe mai multe. De exemplu, „Am câștigat premiul pentru cel mai bun salon de înfrumusețare din țară, bătând nume mari, la numai 6 luni de la deschidere”.

Alegeți cu atenție canalele de distribuție!

5. Scrieți un comunicat de presă excepțional!

Dacă vrei ca jurnaliștii să te ajute, trebuie să-i ajuți. În loc să scrieți un comunicat de presă ca o promoție, adică „Noul nostru telefon este acum disponibil”, scrieți unul cu un unghi puternic de știri: „Un magazin local de telefoane mobile speră să concureze cu iPhone-ul Apple”. Vezi diferenta? Prima opțiune de comunicat de presă este într-adevăr doar o reclamă. A doua opțiune este o poveste. Includeți citate relevante de la angajați sau lideri din industrie și includeți toate informațiile necesare de care ar putea avea nevoie un jurnalist.

6. Distribuiți cu înțelepciune!

După ce v-ați dat seama de unghiul de abordare a știrii, distribuiți informația către publicațiile media relevante pentru industria voastră. Puteți chiar să trimiteți povestea la posturile TV sau radio locale. Este imperativ să faceți cercetări despre companiile media. Amintiți-vă, mijloacelor de informare în masă nu le pasă că deschideți un nou restaurant italian – dar le pasă de o poveste interesantă, cum ar fi „Mesele convenabile pentru familiile numeroase sunt o piață neexploatată în acest oraș și un nou restaurant italian ia în considerare această cerere. ”

7. Construiește relații cu jurnaliștii!

Așadar, deși aceasta este o abordare pe termen mai lung, cu siguranță puteți începe să construiți relații cu jurnaliști în timpul campaniei voastre. În loc să trimiteți povestea voastră la un birou de știri generic, identificați numele jurnaliștilor care scriu cel mai adesea despre subiecte similare. Trimiteți povestea voastră prin e-mail, sunați sau chiar încercați să contactați reporteri prin intermediul Twitter-ului sau a Facebook-ului. Astfel, construiți o relație pe termen lung cu acel jurnalist.

Pași de urmat după lansarea mesajului:

8. Link Building!

Odată ce povestea voastră începe să se răspândească în mass-media, este esențial să profitați de notorietate. Astfel puteți da un impuls autorității domeniului site-ului vostru web.

9. Acțiuni sociale.

Similar cu crearea de link-uri, solicitați instituției mass-media care a publicat articolul vostru să-l împărtășească pe canalele lor sociale. Este o metodă eficientă de a atrage un public mare în campanie. De exemplu, dacă povestea este preluată de Libertatea, de ce să nu încercați să ajungeți la unii dintre milioanele de adepți de pe Facebook sau Instagram?

10. Scrieți o postare pe blogul companiei!

Dacă campania voastră are succes, veți vedea probabil o creștere a numărului de vizite pe site-ul web. Profitați de acest trafic sporit scriind propria voastră postare de blog.

Astfe, postarea va permite companiei voastre să furnizeze informații relevante persoanelor care doresc să afle mai multe despre campania voastră. Dar și despre serviciile pe care le oferiți.

Acum, să aruncăm o privire asupra câtorva campanii de PR care au zdrobit-o folosind pașii de mai sus. Vă dăm un singur exemplu. Burger King a atras atenția asupra lunii, prin campania de Prevenire a Bullying-ului.

Sperăm că v-am fost de folos!