Alegerea canalului de comunicare potrivit
Alegerea canalului de comunicare este vitală pentru o comunicarea eficientă, din moment ce orice canal de comunicare are puncte forte si puncte slabe, în funcție de mai mulți factori care trebuie luați în considerare. De exemplu, stirea generală despre un eveniment viitor transmisă intr-o scrisoare sau notificare, ar putea să transmită un mesaj clar către una sau două persoane cărora le este adresat mesajul. Însă nu este o metodă eficientă pentru a comunica o știre sau o noutate unui număr mai mare de persoane sau unui public larg, ales ca public țintă.
Pe de altă parte, transmiterea unei informații complexe se realizează mult mai bine printr-un document scris sau printat decât printr-un mesaj verbal, ținând cont de faptul ca destinatarul este capabil să asimilzeze informația in propriul lui ritm si să revizuiască articolele sau pasajele pe care nu le-a ințeles pe deplin.
Canalul de comunicare este termenul dat ca definiție sau descriere pentru modul in care comunicăm sau interacționăm cu publicul căruia i se adresează comunicarea. In ultima perioadă , odată cu apariția și dezvoltarea internetului, există multiple canale de comunicare accesibile tuturor. De exemplu conversațiile reale în cadrul unor seminarii sau simpozioane, apelurile telefonice, mesajele prin sms sau alte aplicații de mesagerie , e-mailul, internetul ( incluzând retelele sociale cum ar fi Facebook sau Twitter și altele ), radio, TV, scrisori, broșuri, rapoarte etc.
Experții în comunicare eficienti iși creează conținutul mesajelor destinate audientei la fel de bine cum crează canalele de comunicare alese pentru a duce la îndeplinire comunicarea . Aceasta implica o utilizare adecvată a limbajului, transformand informatia intr-o forma simplă si clară, anticipând si eliminând riscurile de neințelegere si confuzie si cunoscand experiența receptorului în interacțiunea cu alte comunicări similare. Codarea eficientă și formularea clară a mesajului sunt o abilitate vitală în comunicarea. Toate acestea depind de experiența și abilitățile persoanei care face comunicarea.
Receptorii mesajelor transmise sau comunicate pot furniza un feedback în legatură cu modul in care ei ințeleg sau interpretează mesajele prin intermediul reacțiilor verbale sau non-verbale. Comunicatorii experimentați și eficienti ar trebui sa acorde o atenție sporită acestui feedback, ca si cum ar fi singura modalitate prin care pot verifica daca mesajul a fost recepționat și bine ințeles .
Trebuie să aibă clar în minte că formă feedbackului in timpul unei convorbiri reale sau la telefon va fi imediată, in timp ce mesajele transmise prin TV, radio sau internet pot fi indirecte si pot ajunge cu intârziere. Feedback-ul primit de la public va ajuta comunicatorul ca în viitoarele comunicări să modifice sau să ajusteze mesajul comunicării astfel încât acesta să aibă o rată mult mai bună de receptivitate și de acțiune .
O ințelegere gresită sau incompletă a mesajului se poate produce la orice nivel ul procesului de comunicare. Comunicarea eficientă implică minimizarea lacunelor sau lipsurilor mesajului si invingerea oricăror bariere de comunicare in procesul de transmitere și înțelegere a acesteia.