• Post author:
  • Post category:Blog
  • Reading time:6 mins read

Totul despre Crowdfunding

Ce este o Crowdfunding?

Crowdfunding este o modalitate de a strânge bani, pentru companii, organizații sau persoane fizice. Mai exact? Crowdfundingul funcționează cu ajutorul unor persoane sau organizații care investesc în proiecte de crowdfunding, în schimbul unui potențial profit sau recompensă. Investițiile în acest mod pot fi riscante, așa că asigurați-vă că știți ce faceți. La fel de riscant este și sa pornești o astfel de campanie dacă nu ai un produs bun, bine promovat și un proiect atractiv. 

  1. Există mai multe tipuri de Crowdfunding. Și le vom face o scurtă prezentare, ca să știți exact ce targhetati, atunci când incepeti o campanie de Crowdfunding.
  2. Finanțare participativă bazată pe investiții.  Investiți într-o afacere și primiți o participație în schimb (în mod normal acțiuni).
  3. Finanțare participativă bazată pe împrumuturi. Împrumutați bani persoanelor fizice sau companiilor în schimbul unei rate de dobândă stabilite. Se mai numește și împrumuturi peer-to-peer sau peer-to-business (P2P sau P2B). 
  4. Finanțare participativă bazată pe donații. Donați unei persoane sau unei organizații caritabile (vi se poate promite ceva în schimb).
  5. Finanțare participativă bazată pe recompense. Oferiți bani în schimbul unei recompense, legate de proiect sau pentru o cauza pe care o susțineți.  

Care sunt riscurile unui investiții în Crowdfunding

Crowdfunding este un concept relativ nou. Investițiile în afaceri mici sau afaceri care abia se lansează, pot fi riscante. Principalele riscuri ale finanțării sunt:

  1. Afacerea în care investiți s-ar putea să va dea bătăi de cap. Multe companii noi eșuează în primii ani, așa că ani putea pierde toți banii. Returnarea nu este garantată. Este posibil ca acțiunile să nu crească în valoare și să nu primiți plata dividendelor.
  2.  Poate fi greu să vinzi acțiunile. Acțiunile sunt în mod normal necotate. 
  3. Platforma de finanțare colectivă în sine ar putea să cadă. Acest lucru ar putea însemna că pierdeți banii dacă ați fi plătit site-ul web de finanțare participativă.  

Așadar, ideal ar fi să investiți doar bani pe care vă puteți permite să-i pierdeți. Mai exact, nu mai mult de 10% din întreaga suma alocată pentru investiții, timp de un an. Banii pe care îi investiți trebuie păstrați într-un cont separat.

In conturi bancare ale site-ului de crowdfunding, înainte de a fi predați companiei. Cu toate acestea, site-urile de finanțare colectivă au o protecție limitată în cadrul schemei de compensare a serviciilor financiare. Așadar, este posibil să le puteți cere despăgubiri dacă site-ul devine defect.

Cam atât însă despre investiții în campanii de corwdfunding. Acum, să vorbim despre ce înseamnă o campaniei de crowdfunding și cum se face. Pentru ca, desi riscante, investițiile în crowdfunding sunt în creștere. Tot mai mulți investitori sunt cu ochii pe platformele de crowdfunding, în căutarea unui produs inovator, care să le aducă câștiguri pe viitor. Cu alte cuvinte, caută afaceri în care să investească.

Ce înseamnă o campanie crowdfundig

Aparent, principiul e simplu, dacă ajungi sa cunoști conceptul. Exista doua mari platforme internaționale de crowdfunding: Kickstarter și Indiegogo.  Aici, antreprenori din toată lumea scot idei “la licitație”. Vin cu un proiect și cer finanțare. Practic, “cumpărătorii” care accesează aceste platforme sponsorizează ideea. Dacă produsul este unul atractiv și proiectul atinge finanțarea propusă, la câteva luni distanta, investitorii primesc și produsele cumparate.

Cum faci o campaniei de Crowdfunding pe Kickstarter.

Să luăm un exemplu: să presupunem că vreți sa vindeți pixuri inteligente. E doar o idee. Ati ales sa va prezentați ideea pe Kickstarter. Aveți prototipul, v-ați făcut planul de business și știți exact de cati bani aveți nevoie pentru a porni afacerea. Faceți un film de prezentare, în care arătați ce face produsul vostru. Scrieți un proiect care trebuie sa fie informativ și să-i convingă pe oameni de beneficiile produsului vostru și urcați totul pe Kickstarter. Fixați suma pe care doriți sa o obtineți și…gata.

Partea cea grea este promovarea produsului. Pentru promovare, aveți nevoie de alte platforme internaționale. Platforme accesate de utilizatori ai Kickstarter-ului, care sa va cunoasca produsul și pe care-i să-i convingeți. Dacă apelați la agenția specializată în astfel de proiecte, atât partea de elaborare a proiectului cât și implementarea vor fi în sarcina lor. Trebuie sa știți ca la baza reușitei unei campanii de Crowdfunding sta promovarea dar și prezentarea produsului.

Pentru alte informații și sfaturi, nu ezitați sa ne scrieti. Împărtășim cu drag din experiență noastră, pentru ca plac mult campaniile de Crowdfunding, chiar dacă conceptul este puțin cunoscut în România.