Ce fac Relațiile Publice? Foarte puțini oameni pot explica ce fac cu adevărat oamenii din PR. Dacă sunteți polițist, muncitor în construcții sau bancher, toată lumea va recunoaște meseria.
În calitate de owner al unei agenții de PR, trebuie să explic constant că nu cumpărăm reclame, nu ordonăm jurnaliștilor să scrie povești pentru clienții noștri, nu producem jingle radio drăguțe și nu distribuim mostre gratuite la mall. Da, încercăm să ne promovăm clienții, produsele sau pe noi înșine. Dar, spre deosebire de agenții de publicitate, ne convingem publicul extern sau intern prin metode neplătite, de calitatea serviciilor sau a produselor clienților noștri. Indiferent dacă este vorba de mass-media tradițională, de rețelele sociale s comunicăm cu publicul clienților noștri prin surse de încredere, nu plătite.
Pentru a ajuta publicul larg să înțeleagă relațiile publice și cum să folosească aceste abilități și pentru cei din industrie care trebuie să-și explice slujbele bunicilor, străinilor și prietenilor, iată:
Cinci lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre relațiile publice.
-
Ce sunt relațiile publice? PR-ul este „Business Persuasion”
Încercați să convingeți un public, în interiorul clădirii sau orașului vostru.și în afara sferei voastre obișnuite de influență, să vă promoveze ideea, să cumpere produsul, să vă susțină poziția sau să vă recunoască realizările.
Iată o definiție științifică a relațiilor publice: „Relațiile publice sunt un proces strategic de comunicare care construiește relații reciproc avantajoase între organizații și publicul lor”.
Oamenii de PR sunt povestitori. Ei creează narațiuni pentru a-și avansa agenda. PR-ul poate fi utilizat pentru a proteja, îmbunătăți sau construi reputația prin intermediul mass-media, social media, etc.
Un bun practicant de PR va analiza organizația, va găsi mesajele pozitive și le va traduce în povești pozitive. Princeton Review notează că: „Un specialist în relații publice este un modelator de imagine. Sarcina lor este de a genera publicitate pozitivă pentru clientul lor și de a-i spori reputația … Ei informează publicul despre activitatea agențiilor guvernamentale, explică politica și gestionează campaniile politice. Persoanele de relații publice care lucrează pentru o companie pot gestiona relațiile cu consumatorii sau relațiile dintre părți ale companiei, cum ar fi managerii și angajații, sau diferite filiale. ”
Instrumentele noastre, ale oamenilor din PR, includ următoarele:
a) Scrierea și distribuirea comunicatelor de presă
b) Scrierea discursurilor
c) Scrierea informărilor ( mai putin formale decât comunicatele de presa) despre companie sau un reprezentant al companiei și trimiterea lor către jurnaliști.
d) Organizare evenimente special concepute pentru relația cu mass-media ( conferinte de presa, evenimente corporate de lansare a unui produs/serviciu)
e) Efectuarea unor cercetări de piața pentru a identifica de la publicul ținta, la mesajul cheie al companiei, pana la punctele forte/ slabe ale companiei.
f) Extinderea contactelor de afaceri prin rețele personale și sponsorizare la evenimente
g) Redactare articole pentru blog/ site
h) Strategii de relații publice de criză
i) Promovare pe rețelele sociale și gestionarea răspunsurilor negative din mediul online.
2. Care este diferența între relații publice și publicitate ( advertising)
Neplătit vs. plătit. Câștigat vs. Cumpărat. Credibil vs. sceptic.
Publicitatea este media plătită, relațiile publice sunt media câștigată. Asta înseamnă că îi convingi pe reporteri sau editori să scrie o poveste pozitivă despre tine sau clientul tău, candidatul tău, marca sau problema. Apare în secțiunea editorială a revistei, ziarului, postului TV sau a site-ului web, mai degrabă decât în secțiunea „mass-media plătită” unde apar mesajele publicitare.
O altă diferență uriașă este prețul. Firmele de PR percep taxe lunare sau pot fi angajate pentru proiecte specifice. Publicitatea poate fi foarte scumpă. Un fost client a achiziționat un anunț pe toată pagina într-o revistă săptămânală care l-a costat câteva mii de euro. Se aștepta la un val de apeluri telefonice, mass-media virale și conversații multiple despre anunț. Are zero. În schimb, după ce a fost citat intr-o publicație cunoscuta, a primit zeci de apeluri de la potențiali clienti și a fost invitat la mai multe emisiuni TV.
Nu toată lumea își poate permite mii de euro, dar publicitatea poate fi costisitoare atunci când calculați costul spațiului sau al timpului, plus design-urile creative și costurile de producție. Și majoritatea reclamelor trebuie repetate de mai multe ori înainte ca consumatorul să poată fi influențat. Deoarece este în interesul lor să vă vândă mai multe reclame, publicitatea le spune clienților ceea ce trebuie: „Ești cel mai bun! Trebuie doar să plătești încă câteva luni pentru panouri publicitare și spoturi TV! ” Deoarece oamenii de PR se ocupă de crize, îmbunătățirea imaginii și crearea de relații pe termen lung în care povestea ta trebuie adesea acceptată de alții (mass-media) înainte de a obține recunoașterea, oamenii de PR îți spun ceea ce trebuie să auzi, nu ce vrei sa auzi.
3. Ce este știrea?
Înainte de a angaja o firmă de PR sau de a începe propria campanie de PR, este important să înțelegeți natura știrilor. Există două moduri de a face știri:
1) Creați o poveste
sau
2) Urmați o poveste.
Acest lucru este de o importanță vitală pentru oricine dorește să înțeleagă, să execute și să exploateze puterea PR-ului. Înainte de a răspunde clientului sau șefului care vă ordonă să: „Treceți-mă pe prima pagină a Ziarului Financiar!” Obținerea unei povești într-o publicație pentru că o doriți acolo sau șeful vostru o cere, nu contează. Nu uitați, jurnaliștii, bloggerii nu sunt stenografi. Vor întreba „De ce este important pentru mine și publicul meu?” Cu alte cuvinte, treceri de cealaltă parte a baricadei! Răspundeți la acest lucru: Care este povestea? De ce mi-ar păsa? De ce ar trebui să-mi pese ACUM?
Iată mai multe criterii de luat în considerare:
Este nou? Este neobișnuit? Există un unghi de interes uman? Iată cele două modalități de a face știri. Creați o poveste. Aceasta este cea mai comună formă de relații publice.
De cele mai multe ori, firmele care doresc să facă știri doresc să promoveze ceva proaspăt: o mașină nouă, o aplicație nouă, o piață nouă, un nou CEO sau un alt angajament semnificativ, un nou plan de afaceri, fuziune, câștigarea unui premiu. Alte metode de a crea știri includ articole scrise pentru o publicație independentă, editoriale de opinie (nu despre voi, despre un subiect controversat), rețele sociale (postări de blog, tweets, fotografii, videoclipuri etc.), marketing de conținut pe site-ul vostru, și altele. Unele firme își creează propriile evenimente sau vorbesc în fața unor grupuri de prestigiu. Acest lucru poate fi extraordinar, dar poate consuma timp și este scump, fără garanții de acoperire.
Multe colegii și universități creează știri cu sondaje și cercetări originale. Antreprenorii și întreprinderile mici nu își pot permite această cheltuială. Poate fi mai ușor să efectuați sondaje simple prin telefon și e-mail ale colegilor, clienților și furnizorilor. O scurtă serie de întrebări care duc la noi informații care aruncă o lumină asupra unei anumite probleme ar putea fi de actualitate pentru mass-media din comerț.
Pentru știri de ultimă oră, jurnaliștii au adesea nevoie de un expert care să comenteze în timp real printr-un interviu telefonic, videoconferință, interviu video live, Tweet, e-mail. Reporterii își contactează adesea lista obișnuită de contacte, experți pe care îi cunosc sau în care au încredere. Cu o gândire rapidă, contactarea poate duce la noi conexiuni și atenție la expunere media. Când povestea nu este imediată, companiile se pot insera într-o tendință. Acestea sunt de obicei povești, în contrast cu știrile care se întâmplă astăzi. Dacă mai multe firme de avocatură reduc tranzacțiile cu privire la prețurile orare în schimbul unor garanții lunare garantate, iar avocații voștri au semnat o afacere mare ca aceasta cu un client important, acesta este un exemplu al unei tendințe.
4. Poate social media să înlocuiască media tradiționala?
Nu.
Există o percepție din ce în ce mai mare că postările de pe blog sau Instagram, dacă site-ul sau contul respectiv are suficient de multi urmăritori, sunt la fel de bune ca o apariție intr-o publicație cunoscuta. Nu vă lăsați păcăliți! Rețelele sociale pot spori eforturile de PR și pot servi ca amplificator, însă nu pot înlocui aparițiile media. Greg Galant, CEO-ul site-ului web Muckrack, care leagă practicienii de PR de jurnaliști, oferă sfaturi pentru informare digitală. „Plictisitorul nu funcționează pe rețelele de socializare”, spune Galant. „Ultimul lucru pe care doriți să-l faceți este să luați un comunicat de presă și să-l postați pe o rețea socială. Este mult mai bine să vă adaptați anunțul într-un mod uman pentru fiecare rețea socială. Pe Twitter, veniți cu un mod interesant de a spune anunțul vostru în 107 caractere. Amintiți-vă că va trebui să salvați 23 de caractere pentru linkul vostru. Găsiți o imagine minunată legată de anunțul vostru, pe care să o includeți în postările voastre din Instagram și Pinterest. Chiar și pe rețelele de socializare în care puteți posta mult text, cum ar fi Facebook și Tumblr, nu postați un comunicat de presă. Rescrieți-l fără jargon, cotații de acțiuni și fraze fără sens ca și cum i-ați povesti unui prieten.”
5. Poți măsura Relațiile Publice?
Probabil.
Dar nu este o știință exactă. Există mulți oameni și firme care au creat multe modele, foi de calcul și estimări. Și să fim clari. Toate sunt estimări. Unele, mai bune decât altele. Acesta este cu siguranță cel mai delicat subiect industria de PR.