• Post author:
  • Post category:Blog
  • Reading time:3 mins read

Despre  comunicarea strategica ati auzit, cu siguranță.  Însă ce înseamnă, cum va ajuta afacerea și cum puteți comunica strategic, știți?

Ce este comunicarea strategica!

Comunicarea strategica poate aduce companiei tale vizibilitatea dorita. Nu vorbim aici doar despre clienții tai, ci  despre toți oamenii care ajung sa interacționeze cu brandul tău.

Fiecare companie trebuie sa aibă o strategie de comunicare care sa includă canalele de comunicare, frecventa utilizării lor și rezultatele așteptate.

Ce este o strategie de comunicare sau PR?

Strategia de comunicare este un plan bine pus la punct care sporește încrederea publicului în afacerea ta. Ajută la anticiparea situațiilor de criză, pentru ca în strategie se vor regăsi o serie de soluții deja pregătite.  Pentru a putea să prezinți produsul în fața publicului ținta, trebuie să identifici concret stilul de comunicare pe care vrei să îl folosești.

Pași spre comunicarea strategica

Primul pas este: Research-ul

Înainte de a elabora planul de comunicare, trebuie făcută o analiza a pieței dar și a demersurilor realizate pana atunci. Astfel, vom observa dacă au fost eficiente, ce trebuie schimbat, ce trebuie păstrat.

Totodată, este important studiul modului în care piața percepe articolele legate de produsul sau serviciile pe care urmează să le promovezi. Dar și preferințele consumatorilor. Înarmați cu aceste informații de bază, putem să începem dezvoltarea planului.

Al doilea pas este: Stabilirea scopului

Ce înseamnă asta? Prima data trebuie luate în calcul nevoile consumatorului și apoi obiective de comunicare ale brandului. Trebuie sa știm exact unde vrem sa ajungem, sa măsurăm rezultatele, sa știm care sunt resursele companiei și sa stabilim o limita de timp pentru implementarea strategiei de comunicare.

Al treilea pas: Stabilirea publicului ținta

Dacă nu știi care e publicul ținta, comunicarea e în zadar. De fapt, o strategie de comunicarea se construiește în jurul publicului ținta. În funcție de publicul tău, stabilesti tonul comunicării, mesajele cheie. Definirea publicului-țintă vine la pachet cu o intelegere foarte buna a produsului. Nevoile publicului ținta trebuie sa fie compatibile cu brandul tău și cu ceea ce promovează.

Un alt pas: Mesajul transmis

Informațiile pe care le transmiți și modul în care le transmiți ii face pe consumatori sa empatizeze cu brandul tău. Mesajul trebuie sa convingă, sa inspire, sa fie atractiv și original.

Comunicarea strategica e practic rezultatul unui plan de comunicare bine elaborat și implementat. Stabilesti obiectivul, analizezi piața, iti setezi un timp în care trebuie sa realizezi obiective. Apoi, comunici mesaje cheie către publicul ținta.

Spor la comunicat!