Dacă aveți o afacere mică, e posibil sa credeți ca PR nu este pentru voi. Greșit! PR-ul este mai ales pentru afacerile mici. Diferența este că o afacere mică, conștientă de buget, nu isi permite luxul de a angaja o firmă de PR, la prețuri ridicate. Insa poate găsi una cu prețuri mici. Una ca a noastră care și-a propus sa ajute afacerile mici și mijlocii sa crească. Sau, puteți încerca să concepeți singuri o strategie de PR, eficienta.
În zilele noastre, există o mulțime de modalități prin care întreprinderile mici își pot concepe și gestiona singure campaniile de PR. Pentru început, rețelele sociale au făcut sa fie mai ușor pentru afacerile mici să atragă atenția editorilor și a reporterilor. Și majoritatea jurnaliștilor sunt încântați să ia contact direct cu o sursă directa.
Un alt plus? Mass-media nu mai este limitată la știrile tradiționale. Acum există o mulțime de bloggeri influenți, YouTuberi, publicații online și podcast-uri care pot fi valorificate pentru a vă ajuta să vă faceți publicitate.
În timp ce întreprinderile mici nu prea au nevoie de o firmă de PR scumpă pentru a se promova, au nevoie de o strategie solidă și profesională care să-i ajute sa ajungă la „urechile” mass-media. Iată șase strategii creative și eficiente pentru realizarea unui plan de PR, pentru afacerile mici.
1. Creați o poveste convingătoare! PR-ul este mai ales pentru afacerile mici.
Cea mai sigură modalitate de a determina un reporter / blogger / editor să scrie despre tine și despre afacerea ta este să-i atragi atenția. Și modul în care faci asta este cu povesti bune. Concentrați-vă pe ceea ce este unic în afacere, indiferent dacă acesta este produsul sau serviciul pe care îl oferiți. Sau cultura pe care ați construit-o, problema pe care o rezolvați, modul în care angajați, modul în care dați înapoi. Subiecte de genul acesta oferă unui reporter posibilitatea de a relata despre ceva cu adevărat nou sau de interes uman. Micul vostru business face ceva unic care poate fi legat de o vacanță sau eveniment? Să presupunem că afacerea voastră depune un efort special pentru a angaja veterani sau persoane cu dizabilități. Aceasta este o poveste buna care va stârni interesul jurnaliștilor. Sau dacă compania voastră ia măsuri pentru a minimiza amprenta de carbon? Asta e ceva de lansat înainte de Ziua Pământului.
2. Promovați-vă expertiza (și cea a altora din afacerea voastră)!
O modalitate de a fi menționați în presă este să vă promovați ca expert în industria, nișa, sectorul vostru. Trimiteți asta reporterilor de finanțe, de la ziare, reviste, site-uri de știri de afaceri și alte publicații. Astfel încât, atunci când fac povești în jurul valorii de impozitare, să vă poată cita.
3. Sponsorizați și participați la evenimente caritabile și comunitare! PR-ul este, mai ales, pentru afacerile mici.
Ca afacere mică, vă puteți promova sprijinind organizațiile nonprofit locale. Fie ajutând la sponsorizarea unui eveniment, operând un stand la festivaluri și târguri locale, fie formând o echipă pentru a participa la o strângere de fonduri .
4. Contactați influencerii din industria voastră!
Relațiile publice nu se referă doar la acoperirea mass-media, ci, în cele din urmă, la construirea de relații. Faceți-vă cercetările și identificați bloggeri, YouTuberi și reporteri care acoperă industria, nișa sau piața voastră și contactați-i. Păstrați o comunicare regulată cu acești influeceri, astfel încât să fiți în capul listei lor de contacte atunci când aceștia caută afaceri despre care să vorbească sau despre care să scrie.
5. Creați un kit media și stocați-l în cloud!
Vă întrebați chiar acum „Ce este un kit media?” Este doar un pachet de informații despre afacerea voastră, creat pentru presă. Oferă reporterilor și editorilor toate datele și imaginile de care au nevoie pentru a scrie despre afacerea voastră! Aproape toate companiile mai mari le au și veți părea liniștit și profesionist dacă faceți și voi. Utilizați un serviciu de stocare în cloud precum Dropbox pentru a stoca versiunile PDF ale kitului, precum și mai multe imagini de înaltă rezoluție. De fiecare dată când lansați o poveste despre compania voastră sau despre voi, în calitate de experți, includeți un link către kitul media. Nu trebuie să fie nimic elegant. Un one-pager rapid va oferi editorilor toate informațiile pe care trebuie să le știe.
6. Utilizați Alerte Google.
Poate fi dificil să știți dacă și cum dau rezultatele eforturile voastre, dar o modalitate de urmărire este folosirea Alertelor Google. Este simplu de utilizat – creați o alertă pe Google introducând o „interogare de căutare” – lucruri precum numele companiei voastre, numele concurenților, industria voastră și orice alte cuvinte cheie relevante. Ori de câte ori acești termeni apar pe web, Google trimite o alertă la adresa voastră de e-mail. Este o modalitate bună de a monitoriza prezența afacerii pe web, de a vedea ce fac concurenții și ce spun oamenii despre afacerea voastră și despre afacerile concurenților voștri.