• Post author:
  • Post category:Blog
  • Reading time:4 mins read

Care sunt secretele celor mai reușite campanii de PR? Nu există o rețeta, asta e clar, însă exista niște ingrediente pe care le putem adauga intr-o campanie de PR de succes.

Când specialiștii în PR pregătesc o campanie de PR, trebuie sa tina cont de scenariu care se potrivește cel mai bine pentru afacerea pe care o promovează. Iau în calcul cum sa spună povestea, ca afacerea sa fie pusă în cea mai buna lumina. Analizează piața, calculează cati clienți ar putea atrage în urma campaniei de PR. Deși toate acestea sunt obiective care ar trebui definite, cele mai bune campanii sunt modelate după cele anterioare. De acela campanii de PR care au zguduit lumea.

Va oferim acum câteva exemple de  campanii de PR de succes. Fiecare dintre aceste campanii a fost o reușită. Care au fost ingredientele care au dus la reușită?

Autenticitate și capacitatea de a rezolva o problemă.

Ingredientele campaniilor de PR reușite

1. Autenticitate!

Când compania de săpun Dove a decis că vrea să-și construiască marca în jurul iubirii de sine și al încrederii, a creat o campanie numită „Frumusețe reală”. Mai întâi a fost o scurtă reclamă publicitară care arată ca percepțiile depre frumusețe sunt distorsionate. O femeie „normală” intră într-un studio, își face părul și machiajul, apoi fotografia ei este photoshopată, înainte de a ajunge  pe un panou publicitar. Acest videoclip a atins mai multe puncte, însă principalul a fost acela al falsității care este promovată excesiv, în era moderna.

Reclama a fost doar o parte a campaniei. Dove a angajat femei normale, în loc de modele, pentru a reprezenta imaginea campaniei lor. Și a funcționat. Un raport al PR Week a menționat că vânzările anuale ale mărcii aproape s-au dublat pe parcursul campaniei. Vânzările au crescut de la 2,5 miliarde dolari la 4 miliarde dolari.

2. Necesitate!

Chiar și în timpul pandemie, multe companii au atras atenția prin soluțiile pe care le-au oferit. Un exemplu semnificativ în acest sens a fost “Slotul pentru cumpărături”. O afacere care centralizează toate timpurile de livrare disponibile într-un singur loc. Campania sa de PR a început cu un singur articol care a creat o frenezie: 3 milioane de vizitatori. Ce l-a făcut atât de special?

Inovația și faptul ca le-a oferit oamenilor acces la ceea ce aveau nevoie în momentul acela. Fără chiar sa știe ca au nevoie de un asemenea serviciu.

Distracția, secretul unei campanii de PR de succes!

3. Distracție și scop caritabil!

Acum, că rețelele sociale dictează ceea ce este important pentru noi ca societate, ar trebui privitE ca o resursă reală, pentru promovarea companiilor. Nimic nu se răspândește mai repede decât o provocare bună. Cu siguranță, toată lumea isi amintește de celebra campanie #Icebucket. S-au implicat de la celebrități, la oameni obișnuiți.

Desigur, distracția a fost exacerbată de faptul că videoclipurile erau pentru o cauză nobila: strângere de fonduri pentru Asociația SLA. Și și-a atins scopul. Conform Agent99, campania a strâns 115 milioane de dolari pentru asociație și a cumulat peste 2,4 milioane de videoclipuri online cu oameni din toate mediile sociale și de toate vârstele.

Sunt doar câteva dintre campaniile de PR reușite, de succes, pe care le putem analiza și din care putem învață.